krajina / oblasť / výrobca
Taliansko VALPOLICELLA MONTE ZOVO
ročník / farba vína
2019 červené víno
chuť / obsah / alkohol
suchá 0,75 l 14,5 %
kyslosť / zvyškový cukor
5,4 g/l 9,3 g/l
teplota servírovania / uzáver fľaše
16 - 18°C prírodný korok
odroda hrozna
60 % Corvina, 30 % Corvinone, 10 % Rondinella
vinica
Vinice sa nachádzajú v Tregnago na vápenatých pôdach v nadmorskej výške medzi 350 - 560 m nad morom, s priemerným vekom 10 rokov. Manažment prebieha podľa biologických princípov. Zber sa zvyčajne začína koncom septembra. Hrozno je zberané preberané ručne. Privezie sa do vinárstva, odstopkuje a jemne vylisuje. Fermentácia prebieha v nerezových nádržiach a trvá 15 dní, pri teplote 20 - 24 °C. Na konci kvasenia sa víno scedí zo šupiek, rmut sa lisuje a potom sa prepravuje do nádrží z nehrdzavejúcej ocele. Víno potom zreje vo veľkých drevených sudoch 18 mesiacov. Valpolicella je dôkazom sily času a vášne talianskych vinárov.
opis vína
Farba je intenzívna granátovo-červená. Vo vôni sú arómy zrelého ovocia, čerešní, sliviek a čiernej ríbezle. Okrem sladkých tónov vanilky, škorice a klinčekov, sa odhaľujú aj kvetinové tóny pelargónie a fialky. Na podnebí je vyvážené a plné.