Robert Parker
O víne

Robert Parker a jeho systém hodnotenia vína

Na celom svete existuje množstvo systémov, ktoré sa používajú na hodnotenie širokej škály vín. Niektoré z nich poznajú len skúsení odborníci, iné sú už dávno súčasťou všeobecných vedomostí. Jedným z takýchto systémov je bodový systém vyvinutý Robertom Parkerom, ktorý už na prvý pohľad prezrádza, aký pôžitok sľubuje kvapka vína.

Kto je Robert Parker?

Robert M. Parker sa narodil 23. júna 1947 v americkom meste Baltimore. Nie je jasné, do akej miery zohralo úlohu víno a pôžitok v prvých desaťročiach jeho života. Z profesionálneho hľadiska sa Parker nevenoval hodnoteniu vín hneď od začiatku. Po štúdiu na univerzite v Marylande sa asi desať rokov venoval právu a pracoval pre Farm Credits Bank v Baltimore. Ale už v tomto období bolo jasné, že víno sa stane najväčšou vášňou jeho života. V dôsledku toho Robert Parker skončil s pôsobením v banke  a od roku 1984 sa sústredil výlučne na príjemnú stránku života.

Ako profesionálny vinársky novinár a kritik je Robert Parker jednou z najznámejších osobností v tomto odvetví s viac ako tridsaťročnými profesionálnymi skúsenosťami. Znalci a milovníci vína po celom svete rok čo rok netrpezlivo očakávajú jeho recenzie. Parkerov vplyv na trh s vínom je dnes taký veľký, že sa jeho názor premieta aj do cenotvorby.

Publikácie jeho recenzií

Parker sa tiež pravidelne objavuje v Newsletter „The Wine Advocate“, ktorý vychádza šesťkrát do roka. Medzi ďalšie vlastné publikácie patria knihy „Rhône Valley“, „Bordeaux“ a „Parkers Wine Guide“. Každoročný „Vintage Guide“ je tiež jedným z najdôležitejších sprievodcov pôžitkom z vína – znalci tu totiž nájdu zásadné informácie o pitnosti vín z rôznych pestovateľských oblastí sveta.

Robert Parker sa spočiatku zaoberal predovšetkým francúzskym vínom. Tu obľuboval najmä vína z oblastí Bordeaux a Côtes du Rhône. Tohto úzkeho zamerania sa však včas vzdal a rozšíril svoje obzory smerom k americkým a talianskym vínam. Už krátko po prelome tisícročí sa ukázalo, že ani to nestačí.

Od tohto momentu sa mohli podriadiť Parkerovemu prísnemu pohľadu aj vinári z Nemecka, Austrálie a Španielska. Preto treba dnes ochutnávať a hodnotiť nespočetné množstvo vín. Robert Parker to všetko nerobí sám, ale využíva odbornosť tímu degustátorov.

Parker spôsobil nezvyčajný rozruch, keď v roku 2012 oznámil predaj „Wine Advocate“ ázijským investorom. Tento obchod mal pre nich hodnotu približne 15 miliónov dolárov. Lisa Perotti-Brown sa krátko na to ujala funkcie šéfredaktorky. Od roku 2017 vlastní 40-percentný podiel vo Wine Advocate a pridruženej webovej stránke aj francúzska spoločnosť Michelin. Obavy, že sa Parker úplne stiahne, sa však nepotvrdili. Aj dnes je a zostáva zapojený do degustácií a hodnotení.

Bodový systém Roberta Parkera

Teoreticky je systém Roberta Parkera stupnicou, ktorej maximum je číslo 100. Začiatkom stupnice však nie je číslo nula, ale päťdesiatka. Americký školský systém hodnotenia slúžil ako usmernenie pri vývoji tohto rozsahu.

Čím viac bodov udelí víno Robert Parker, tým je kvalitnejšie. Pri hodnotení pomáha prehľad:

50 až 59 bodov:

Parker považuje tieto vína za neprijateľné. Odborníkov nijako nepresvedčia a v každom ohľade sa prezentujú podpriemerne.

60 až 69 bodov:

Vína so skóre v tejto oblasti sú naďalej podpriemerným pôžitkom. Vykazujú jasné nedostatky, ako je silná kyslosť alebo príliš dominantné taníny, avšak môžu tiež v konečnom dôsledku vykazovať slabé arómy alebo defekt vína.

70 až 79 bodov:

Tieto kvapky na jednej strane prinášajú do pohára solídne pôžitky, no na druhej strane len ťažko vyniknú v pozitívnom zmysle. Ide o priemerné vína, ktorým sa na medzinárodnej scéne venuje malá pozornosť.

80 až 89 bodov:

Od 80 bodov sa Parkerov systém stáva zaujímavým aj pre náročných pôžitkárov. Tieto vína sú nadpriemernými exemplármi, ktoré vynikajú bohatstvom jemnosti a harmonických vôní. Svoju rolu tu zvyčajne zohráva aj charakter vína, pričom nedostatky sú sotva badateľné.

90 až 95 bodov:

Parker udeľuje 90 až 95 bodov, ak je možné degustované víno označiť za vynikajúce. Tieto vína sú komplexné a obdarené nápadne kvalitným charakterom a tešia sa Parkerovej osobitnej pozornosti. Hovorí o nich ako o „terrific“, v preklade ako fantastické, skvelé.

96 až 100 bodov:

Na konci rebríčka sú výnimočné vína, ktoré možno na trhu len ťažko prekonať. Znalci tu nájdu komplexnú charakteristiku, ale aj klasické arómy, výbornú štruktúru a vyváženosť. Takéto vína, hovorí Parker, stoja za námahu vynaloženú na hľadanie.

Záver: Napriek kritike veľkolepé hodnotenie vína

Tento bodový systém sa stal neoddeliteľnou súčasťou moderného vinárskeho sveta. A aj keď sa kritici sťažujú, že Parker so svojimi vlastnými nápadmi uprednostňuje hutné, ovocné a ťažké vína s jasnými drevitými tónmi a hrozí, že vytlačí jemnejšie vína, „vinný pápež“ zostáva populárny na celom svete.

Objavte profesionálne hodnotené vína od odborníka na víno Roberta Parkera vo vínnej pivnici vivino.sk a kúpte si ich online.

Náš sortiment obsahuje iba vína, ktoré náš tím milovníkov vína schvaľuje. Pri každom víne nájdete podrobný popis produktu, ktorý vám pomôže pri nákupe. Tešte sa na podrobné informácie o vinárovi, vinárstve, ročníku a odrode hrozna. V opise sa navyše dozviete, ku ktorému jedlu a na akú príležitosť sa víno hodí.

Pridaj komentár