Ako sa vyrába ružové víno?
Vinári na celom svete vyrábajú ružové vína z rôznych druhov hrozna. Existujú tri spôsoby výroby: kontakt s pokožkou, saignée a miešanie. Ružové vína prichádzajú na trh ako tiché, ale aj ako šumivé vína so širokým rozsahom sladkostí.
Keď je ružové víno jediným cieľom výroby, väčšinou sa vyrába metódou kontaktu s pokožkou. Vinári tmavé hrozno vylisujú a nechajú ho krátky čas v kontakte so šťavou. Potom vylisujú mušt a šupky vyhodia. Čím dlhšie zostanú šupky hrozna v kontakte so šťavou, tým intenzívnejšia je farba hotového ružového vína.
Keď vinár chce v červenom víne viac tanínou a farby, odstráni časť ružovej šťavy z muštu v rannom štádiu. Tento proces sa nazýva metóda saignée. Na výrobu ružového vína vinári často spracovávajú šťavu oddelene.
Jednoduché miešanie červeného vína s bielym je nezvyčajné. Vo Francúzsku je tento spôsob dokonca zákonom zakázaný, okrem šampanského. V Champagne však viacerí špičkoví výrobcovia vína nepoužívajú túto metódu, ale skôr metódu saignée.
Rôznorodý pôžitok: Charakteristika ružového vína
Dnes má ružové víno mimoriadne mnohostrannú podobu. Chutné až výrazné kvapky, svetlé až intenzívne farby a tiež v bukete a na podnebí je bohatý výber. Bežné farby v ružovom víne zahŕňajú:
- lososovo ružová
- oranžová
- ružová
- marhuľová
- svetlo fialová
Mnohé štúdie ukazujú, že farba vína ovplyvňuje vnímanie spotrebiteľov pri nákupe. Ukázalo sa, že znalci ružového vína majú pri čisto vizuálnom hodnotení tendenciu uprednostňovať skôr tmavšie ružové vína. V slepých degustáciách naopak často vyhrávali bledšie ružové vína. Mnohí vinohradníci preto dbajú na farebnú kvalitu svojich ružových vín a rozhodujú pri výrobe vína aj o jeho vzhľade.
Čo sa týka chuti, charakter ružového vína závisí od mnohých faktorov:
- podnebie
- pôda
- región
- odroda hrozna
- vinifikácia
- výnos
Ružové víno po celom svete: Mnoho krajín ponúka vynikajúce vína
Ružové víno hrá v medzinárodnom meradle dôležitú úlohu. Vinári z mnohých krajín vyrábajú ľahké vína a ponúkajú tak znalcom ďalšiu možnosť objavovať svet odrôd viniča a vinárskych oblastí.
Vo Francúzsku vinári vyrábajú ružové víno po celej krajine. Od ružových vín zo Champagne cez vína z chladného údolia Loiry až po vína z teplých oblastí ovplyvnené stredomorskou klimou ako Provence a južného údolia Rhôny.
V Španielsku sa ružové vína nazývajú rosado a vyrábajú sa v celej krajine. Tento typ vína je obzvlášť bežný v DO Navarra. Dnes Rosados predstavuje viac ako polovicu produkcie vína v Navarre. Vyrábajú sa hlavne z garnachy. Vzrušujúce ružové víno sa však vyrába aj v iných regiónoch krajiny.
Ružové víno k správnej príležitosti
Existuje množstvo odporúčaní pre ružové vína a pre správne momenty. Keďže pevné rady ako „biele víno s rybou“ a „červené víno s tmavým mäsom“ nie sú vždy platné, existuje prekvapivo veľké množstvo možností pre ružové víno.
V závislosti od chuti a intenzity chutí je ružové víno samo o sebe úžasne. Najmä ovocné, svieže ružové vína sú dobrým spoločníkom na letné večery na terase, ale môžu poslúžiť aj ako aperitív či sprievodca k ľahkým dezertom.
Ovocné ľahké ružové víno sa hodí aj k jedlám z rýb, ľahkým mäsovým a smotanovým omáčkam. Intenzívnejšie kvapky tvoria vzrušujúci kontrast s grilovaným mäsom, pikantným syrom či predjedlami a ponúkajú alternatívu k obvyklému červenému vínu.