Monastrell je stvorený pre úspech na juhu. Ako teplomilná odroda viniča, ktorá kombinuje tmavé ovocie s jemným korením, patrí medzi najvýznamnejšie stredomorské odrody viniča. Pôvod Monastrell nie je presne známy, ale predpokladá sa, že vznikol v Camp de Morvedre neďaleko Valencie v 15. storočí. Vzhľad hrozna Monastrell je veľmi charakteristický a nezameniteľný. Hrozno je malé, okrúhle a má hrubú čiernu šupku. Bobule sú veľmi šťavnaté a majú vysoký obsah cukru. Dužina je tmavá a má intenzívnu chuť. Hrozno rastie v hustých strapcoch na krátkych stopkách a je vzhľadom na svoju veľkosť a hmotnosť pomerne náchylné na škodcov a choroby. Vína vyrobené z hrozna Monastrell majú často vysoký obsah trieslovín, čo z nich robí ideálnych kandidátov na zrenie v barikových sudoch. Zrenie sa môže vykonávať v nových aj použitých sudoch, výsledkom čoho sú rôzne arómy a chute.
Vína z odrody Monastrell