Dlhé dni v prírode, večery s priateľmi na terase a prázdninové pocity: Leto je nepochybne jedným z najpríjemnejších a najrozmanitejších období. V tomto období ma aj víno osobitnú úlohu. Je vhodné pre mnohé príležitosti a hodí sa ku všetkým poveternostným podmienkam.
Nasledujúce kuchynské tipy, vrátane odporúčaní na vhodné letné kombinácie ukazujú, že aj varenie s vínom v lete môže byť veľká zábava.
Grilovaciu marinádu dolaďte vínom
Víno sa hodí nielen ku všetkým druhom grilovaného jedla, ale je aj ideálne na použitie v marinádach na mäso, zeleninu a ryby, čím dodáva jedlám rozmanitejšiu chuť. Marinády na vinnej báze udržujú grilované jedlo počas varenia šťavnaté a pomáhajú tak vytvoriť z jedla chvíle pôžitku. Odporúčam vám vyskúšať tieto skvelé marinády:
Marináda z bieleho vína na kuracie mäso a ryby
50 ml bieleho vína (napr. Rizling alebo Sauvignon Blanc)
2 lyžice citrónovej šťavy1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
½ lyžičky soli
2 lyžice olivového oleja
1 ČL rozmarínu (sušený)
Marináda z červeného vína na hovädzí steak a bravčový bôčik
50 ml červeného vína
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
2 lyžice olivového oleja
1 ČL majoránky (sušenej)
½ lyžičky soli
Ak je to možné, jedlo na grilovanie by sa malo vložiť do marinády a chladiť aspoň tri hodiny pred grilovaním. Na to je dobrá uzatvárateľná dóza alebo mraziace vrecko. Jedlo na grilovanie by sa malo vybrať z chladničky asi pol hodiny pred grilovaním, aby nebolo príliš studené, keď narazí na horúcu mriežku.
Víno ako tajná prísada do šalátového vinaigrette
Aj šaláty majú radi víno. Do dresingu sa hodia červené aj biele vína. Červené sa hodia do výrazných šalátových dresingov, biele zase k ľahkým letným šalátom s ovocím. Pečené vlašské orechy, čakanka, jahňací šalát, krutóny, na kocky nakrájaná šunka a prúžky steaku chutia výborne v šalátoch s dresingom z červeného vína. Šaláty s dresingom z bieleho vína nadchnú s píniovými orieškami, bielou kapustou, čakankou, pomarančovými filetami, lososom a kukuricou.Ako by mal dresing vyzerať, závisí od kreativity kuchára. Pár kvapiek vína zvyčajne stačí.
Pošírovanie ovocia s vínom
Ak máte s priateľmi brunch, alebo letnú párty na terase, pošírované ovocie je to pravé ako dezert. A kým na pošírovanie ovocia stačí voda, víno dodá pokrmu extravagantný nádych.Na pošírovanie sa hodia plátky broskyne, polovičky marhúľ, pomarančové filety, jahody a medový melón. Ovocie jednoducho nakrájajte, vložte na panvicu, krátko zohrejte a potom zalejte zmesou vody a vína. Ideálne je najmä biele a ružové víno. Pošírované ovocie sa hodí k vanilkovej zmrzline, smotanovým zákuskom a crumble koláčom.
Použite víno do koláčového cesta
Šikovný spôsob, ako využiť víno pri letnom varení, je vylepšiť cesto na koláče. Do ľahkého cesta sa hodia ovocné biele vína ako Rizling, Sauvignon Blanc alebo Rulandské šedé. K čokoládovému cesto sa hodí Pinot Noir, Garnacha a Merlot.Víno by sa nemalo pridávať oddelene, aby sa cesto nestalo príliš tekutým. Je lepšie vymeniť časť tekutiny, aby množstvo tekutiny zostalo na konci rovnaké. Ak pri stole sedia deti, alebo tehotné ženy, stačí vymeniť víno za nealkoholické víno.
Okorente letné omáčky na cestoviny vínom
V omáčkach na cestoviny má víno jasnú výhodu. Sotva existuje kombinácia, ktorá by nenadchla. Na balkóne, alebo v záhrade pod veľkou čerešňou si fajnšmekri radi podávajú halušky, špagety či linguine s pikantnými omáčkami. Krémovým omáčkam s lososom, kuracím mäsom, alebo morskými plodmi prospieva pridanie ovocného suchého bieleho vína. Tmavé omáčky, ako napríklad Bolognese, naopak uprednostňujú suché červené víno. Čím silnejšie víno, tým silnejšie cestovinové jedlo. Bolonské špagety s trochou Primitivo v omáčke sú úplne presvedčivé.
Pripravte si zmrzlinu s nádychom vína
Aj keď ísť do zmrzlinárne je určite najjednoduchší spôsob, mnohí fajnšmekri si radi pripravujú zmrzlinu aj sami doma. So zmrzlinovačom alebo bez: víno je hitom aj s domácou zmrzlinou. Nádherné kombinácie sú napríklad jahodový sorbet s Proseccom, melónová zmrzlina s rizlingom, horká čokoládová s nádychom červeného vína a vanilková zmrzlina so sladkou kvapkou. Pri týchto pochúťkach sa oplatí pridať len náznak vína, aby bola chuť komplexnejšia bez toho, aby víno dominovalo.
Ktoré víno sa hodí ku klasickým letným jedlám?
Biele víno, ružové či červené víno a samozrejme šumivé vína majú v lete právo na existenciu. Je však samozrejmé, že nie každé víno sa hodí ku každému jedlu. Pri výbere vám pomôže nasledujúcich päť kategórií:
Šalát
Šaláty sú zvyčajne príjemne ľahké a hodia sa k teplým letným dňom a ako predkrm pre noblesné menu. Víno so šalátom je tiež najlepšie ľahké. Ideálne sú tu rizling, Chardonnay, Rulandské biele a Veltlínske zelené. K šalátu sú vzrušujúce aj ružové a šumivé vína ako crémant, cava alebo klasický vinársky sekt.
Grilované červené mäso
Červené mäso so silnou marinádou, ako je hovädzí steak, bravčová krkovička, plátky bôčika a jahňacie špízy, si vyžadujú rovnako pôsobivé červené víno. Tu si prídu na svoje Garnachas, Primitivos, Pinot Noirs a Syrahs. K steaku sa hodí najmä silné červené víno z Južnej Afriky alebo Austrálie. Mladé červené víno s ľahším charakterom sprevádza aj steak z tuniaka a mušle.
Grilované biele mäso
Kuracie prsia, morčacie stehná, polovica kurčaťa s chrumkavou kožou: grilované biele mäso sa hodí k ľahkým vínam. Sauvignon Blanc, Rizling, biele cuvée z južného Francúzska a Chardonnay sa tu cítia ako doma. Zároveň ružové víno a blanc de noirs sprevádzajú ľahké grilované mäso. Najmä tie silnejšie, ovocnejšie sú vrcholom v spojení s ochutenými jedlami s praženými arómami.
Ryby
Ryby, od pstruha cez pangasia až po platesu, milujú biele víno. Platí to aj počas letnej sezóny. Tu sú fajnšmekri vítaní, aby spojili kreatívne nápady a vyskúšali, čo im najviac vyhovuje.Do tejto kategórie patria aj morské plody, krevety, homáre a mušle. Šumivé vína ako Crémanty z Loiry, Cava a Prosecco sú obľúbené najmä u rýb, keď sa podávajú s chrumkavým letným šalátom.
Torta a zmrzlina
Sladkú stránku leta s chrumkavou tortou, jahodovým sušienkom a vašou obľúbenou zmrzlinou veselo sprevádza aj víno. Najviac zo všetkého sú v tomto bode najlepšie ľahké a ovocné kvapky. Rizling sprevádza piškótové rolky, Sauvignon Blanc má rád krehké cesto, a aj obyčajný kysnutý vrkoč sa hodí k vinárskemu sektu. Ovocné rosé z južného Francúzska a Španielska, šumivé a tiché vína, sú rovnako obľúbené so zmrzlinou a koláčmi.
Na záver vám môžem už iba popriať dobrú chuť a veľa zábavy a radosti pri varení. A ak by ste sa rozhodli pre svoje kulinárske umenie použiť kvalitné víno, skúste navštíviť náš eshop vivino.sk.