Grillo, tiež známy ako Riddu alebo Rossese Bianco, je biela odroda viniča pochádzajúca zo Sicílie, kde bola tradične používaná na výrobu posilneného vína Marsala. Vznikla krížením odrôd Catarratto a Muscat of Alexandria. Vinič Grillo sa vyznačuje stredne veľkými strapcami so žltozelenými bobuľami a vyniká svojou odolnosťou voči vysokým teplotám a suchu. Najlepšie sa mu darí v horúcom sicílskom podnebí, kde dokáže zachovať svoju sviežosť aj počas extrémne teplých dní.
Víno z odrody Grillo ponúka zaujímavú kombináciu sviežosti a plnosti. V mladom víne dominujú arómy citrusových plodov, zelených jabĺk a mediteránnych byliniek, ktoré dopĺňajú tóny žltého melónu a mandlí. Charakteristická je aj príjemná mineralita a slanosť, ktorú toto dobre štruktúrované víno získava z blízkosti mora. Grillo vytvára stredne plné vína so strednou kyselinou a dlhým, mierne pikantným osviežujúcim záverom. Víno má jasnú, slamovožltú farbu so zelenými odleskami.
Grillo je ideálnym spoločníkom k sicílskej kuchyni. Jeho sviežosť a mineralita sa výborne hodia k morským plodom, grilovaným rybám a ľahším cestovinovým jedlám. Víno skvele dopĺňa aj antipasti, čerstvé syry a zeleninové pokrmy. Vďaka svojej plnosti a komplexnosti môže sprevádzať aj výraznejšie jedlá, ako je pečená ryba či risotto alla marinara.
Vína z odrody Grillo