Merlot je červená odroda viniča, ktorá pochádza z francúzskeho Bordeaux, kde je tradične druhou najvýznamnejšou odrodou po Cabernet Sauvignon. Na základe genetických analýz by Merlot mal byť výsledkom kríženia Cabernet Franc a Magdeleine noire des Charentes. Názov Merlot je odvodený od francúzskeho slova „merle“ (drozd čierny), pravdepodobne kvôli vtákovi, ktorý toto hrozno obľubuje. Vinič Merlot má veľké, tmavomodré bobule s tenkou šupkou, ktoré vytvárajú voľné, stredne veľké strapce. Odroda je známa svojím skorším dozrievaním v porovnaní s Cabernet Sauvignon, čo z nej robí populárnu voľbu aj v chladnejších vinohradníckych oblastiach.
Víno z odrody Merlot sa vyznačuje zamatovou štruktúrou a jemnejšími tanínmi než Cabernet Sauvignon. Typická je bohatá ovocná aróma s dominantnými tónmi sliviek, čerešní a černíc, ktorú dopĺňajú náznaky čokolády a kávy. Pri zrení v dubových sudoch víno získava komplexnejší charakter s vôňou vanilky, karamelu a korenia. Merlot vytvára plné, harmonické víno s príjemnou rubínovou farbou a stredne dlhým, elegantným záverom.
Merlot je všestranné víno, ktoré sa výborne hodí k širokej škále pokrmov. Jeho jemnejšia štruktúra a mäkšie taníny z neho robia ideálneho partnera k hydine, teľaciemu mäsu a grilovaným rybám. Víno skvele ladí aj s dusenými mäsami, cestovinami s mäsovými omáčkami a mäkkými syrmi. Vďaka svojej prístupnej a harmonickej povahe je Merlot obľúbeným vínom aj pre tých, ktorí začínajú objavovať svet červených vín.
Vína z odrody Merlot